Oroligheter i Israel påsken 2022 och 2002.

I år sammanfaller tidpunkten för en av de största högtiderna i de tre stora religionerna: judarnas Pesach (Påsk), islams Ramadan och den kristna Påsken. Det skapar förutsättningar för oroligheter i Israel.

Påskoroligheter i mitten av april 2022.

Före och under påsken 2022 har det varit ökade oroligheter, där Hamas, Islamiska Jihad och IS varit aktörer. Vid attacker i BeerSheba, PneiBrak ochTel Aviv har 14 judar dödats. Det har varit de dödligaste veckorna på flera år.  Israel har utfört en rad upprensningsaktioner på Västbanken, då många palestinier dödats och arresterats.

Försök att dämpa konfrontationer. En rad åtgärder har vidtagits för att minska risken för oroligheter under Ramadan. Israeliska ministrar och Jordaniens kung har genom personliga besök försökt få PA att dämpa ner stämningen. Israel har uppmanats att inte göra något som kan reta upp palestinierna (t.ex. inte bygga säkerhetsbarriärer runt Gamla Stan).

Problemet är att Hamas inte står bakom dessa ansatser och de flesta palestinier bryr sig inte om PA. En onödig provokation från Israels sida var när utrikesminister Lapid besökte Damaskusporten första dagen på Ramadan. Han gick runt några minuter. Hamas protesterade mot detta med slogans som:. ”det är en provokation mot Ramadan”; ”Zionisterna har stormat Damaskusporten”. Polischefen i Jerusalem tyckte att det var en olycklig provokation, bara med syftet att få synas på TV. Vi i Sverige har nog svårt att förstå hur viktiga små symbolhandlingar kan vara, när känslorna är på helspänn!!!!

Konfrontationer på Tempelberget. Hamas har uppmanat till oroligheter under Ramadan. Vid sammanstötningar på Tempelberget under Långfredagen skadades 150 palestinier (främst av tårgas) och 8 israeliska poliser, och 400 arresterades. Palestinierna kastade stenar och sköt raketer mot judarna som bad vid Västra Muren. En grupp muslimska ungdomar barrikaderade sig inne i mosken, vilket hindrade bönen. Polisen bröt upp barrikaderna, vilket väckte mycket kritik (eftersom poliserna måste gå in i AlAqsa-mosken).
Palestinierna proklamerar hela tiden att man måste försvara Al Aqsa-moske´n. Polisens agerande utgår från att man skall garantera rätten att förrätta bön för alla medborgare i Israel. På fredagen deltog 50 000 muslimer i den fredliga bönen. Påskdagens morgon besöktes Tempelberget av 728 judar, och då kastade de muslimska ungdomarna sten mot dem. Judarna släpps in bara under några timmar per dag och det är förbjudet att be. Det är alltså muslimska ungdomar, som är på Tempelberget för att bråka (inte be) som utlöser sammanstötningarna.

Protester från araberna mot polisens agerande. Palestinska ledare har protesterat mot premiärminister Bennets uttalande: ”Det är viktigt att tillåta, judar, muslimer och kristna att fira sina helgdagar i Jerusalem”. Man varnar för att Israel vill dela upp Tempelberget i en judisk och en arabisk del (i rum och tid). Det arabiska partiet Raám, som stöder regeringskoalitionen, har beslutat att frysa samarbetet, som protest mot polisens agerande under helgen. En rad länder (Turkiet, UAE, Bahrain) har också protesterat mot polisens agerande.

Påskmassakern 27 mars 2002.
30 israeler dödades vid en självmordsbombares attack mot Park Hotel i Netanya den 27 mars 2002 (långfredag även då). En anhängare till Hamas tog sig in i till hotellets matsal, där 250 judar firade seder. Där sprängde han resväskan, som var fylld av bomber. Detta skedde under den 2:a Intifadan.

Denna attack utlöste en kraftfull reaktion från Israel och man satte igång ” Defensive Shield”, som pågick 29.3- 10.5. Det var massiva razzior i de största städerna på Västbanken (Jenin, Nablus, Ramallah, Betlehem) i jakt på terrorister. Man sökte igenom hus för hus. Under operationen dödades 30 israeliska soldater och skadades 127. Samtidigt dödades 497 palestinier och skadades 1447. Genom denna operation inleddes en mer aktiv närvaro av Israels säkerhetsstyrkor och kamp mot terrorismen på Västbanken.